We had initially remodeled a master bathroom for this client and they were so pleased with the outcome, that when they decided to gut out (and add a 2nd floor), to remodel their parents’ former home for their new residence-they knew who to call.

The project was quite an undertaking and took a year and a half to complete. It involved the initial design direction, floor plans, furniture layout, the selection of all materials & lighting, paint colors throughout, custom furniture and design & manufacturing of custom hand knotted area rugs to name just a few items.

img_2855-img_2864
Our challenge was how to get more light into the otherwise dark great room?  Skylights gave us all the natural light we needed.  Designing an open configuration of the kitchen, living room and dining area made it a multi use space for their large family who congregates every Sunday for dinner.

We spent quite some time finding the perfect slabs of quartzite for the Island and counters.  It needed to be white, interesting but have some warmth to it and not too cold as there would be quite a large amount of it used in the kitchen area.
img_2807-img_2813
We designed the custom furniture so that the sofa was facing the fireplace and was large enough for her husband to lounge on.  Swivel chairs were made so that it allowed for easy conversations.  And the ottoman was deliberately designed with soft corners – one to make the space feel inviting and also not to have sharp edges for their toddler grandchild.
img_2797-img_2806
 The TV was embedded into the wall tall above the fireplace and is hidden with rotating art and family photos within the framework.  The tile on the fireplace wall was chosen to have a soft undulating quality that actually had a slight movement when the afternoon sun came in through the french doors facing the golf course.  The area rugs were hand knotted @ 40 knots per square inch and we custom designed them using the Paint colors in the Great Room. 
The Client wanted to have a soft but not too gray and hard look for the space – we had the stain on the hardwood give warmth and the wall color and trim were all done in variations of “griege”
img_2739-img_2750
We carried the same color tone but a shade darker into the powder room off of the Great Room.  For some textural interest we tiled the wall in the back of the sink with an embossed leaf pattern tile.  It was a soft addition but packed the “wow factor” to all who visited the room.
img_2924-img_2931
We used a Glass tile for the Backsplash in the kitchen – we wanted the translucent feel and wanted it to pick up the light from the darker side of the house.  Floor to ceiling cabinets were created to store larger seasonal items and cleaning tools.
img_2762-img_2769
For the Master Bathroom the clients wanted it to feel “spa like” so Radiant heat floors were installed with a large soaking tub, wavy tiles in back of tub and a curbless shower.  We installed their favorite piece of art into the mirror in back of the vanities so it looked like it was floating.
IMG_6897 JensPic
The project required adding a 2nd floor to the existing house.  We wanted the stairs to tie into the rest of the Great Room which were outside of the hall  but feel separate.  We introduced a sliding barn door from the dining area to the hall and stairs that would go up to the newly added 2nd floor.  We designed the railing and had an artisan hand make the stairway in a tree branch pattern with the same paint colors used in the Great Room for continuity.
img_2899-img_2908
We staggered the ethereal pendants hanging over the dining table and angled the table so it was welcoming you into the space.  It also helped define that space as although next to the living room area it was designated for eating.  They also wanted a place to showcase one of their favorite original art pieces.  It was very cool. You walked up to the painting and held your phone pointed at it  and all of a sudden the wings moved and it started to take flight. It was quite the conversation piece.
img_2971-img_2980
There was a small space under the stairs that we converted into a small powder room off of the Theatre/Golf Room. We decided to paint all the walls including the ceiling in a navy blue which felt fun and showcased another piece of their favorite artist. The floating sink did not take up any visual space and the metallic tile on the backsplash the client actually found that little piece in a closeout bin. It worked perfectly!
img_2981-img_2991
The Theatre/Golf Simulator Room was designed to accommodate family and friend evening around the big screen with theatre seating, a golf simulator for the clients to practice their swing virtually on courses around the world and to showcase the client’s numerous awards and prized photos.   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: